logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 09/10/2020
Geen reacties

De houdbaarheidsdatum van whisky + super bewaartips

Je hebt voor het eerst een whisky gekocht of je bent er nieuwsgierig of jij je whisky wel op de juiste manier bewaard. In dit artikel gaan wij jou uitleggen hoe jij de fles met de magische inhoud moet bewaren om de kwaliteit te kunnen waarborgen van jouw favoriete whisky’s. Whisky is een ander iets als bier of wijn, het draagt een veel ander gewicht met zich mee en moet ook zo behandeld worden. Over het algemeen zet je bier in de koelkast en is de rode wijn die je de vorige dag niet helemaal opgedronken hebt nog maar een paar dagen houdbaar. Bij whisky is dit een heel ander verhaal en wij gaan uitleggen waarom!

Een gesloten of open fles

Wanneer jij een flesje whisky hebt gekocht om over een paar maand een keertje op te drinken is dit geen probleem. De vraag die wij ons dan afstellen is hoe je het voor elkaar hebt gekregen om hem zo lang gesloten hebt gehouden zonder ervan te proeven. Hoelang precies een gesloten fles whisky houdbaar is weet men niet, maar ga er maar van uit dat er helemaal niets mee gebeurt als jij je favoriete whisky koopt en hem over ander halfjaar pas weer terugvindt. In tegenstelling tot wijn stopt het rijpingsproces van whisky wanneer je hem uit het vat haalt. In de afgesloten fles blijft een whisky zoals hij is. Oneindig zou hij wel niet houdbaar zijn, maar bewezen is al wel dat hij het een paar decennia ’s volhoudt.

Wanneer je een open fles hebt wordt dit een ander verhaal. Bij een geopende whisky waarvan je de eerstkomende tijd hem niet nuttigen gaat moet je om bepaalde aspecten denken zodat je later in de toekomst nog even goed van deze whisky kan genieten. De ene zegt dat je hem binnen 1 jaar op moet drinken en de ander binnen 2 jaar. Ook zijn er mensen die zeggen dat 3 jaar nog prima kan. Een duidelijk antwoord kunnen wij jou hiervoor dus niet geven, wat wij wel kunnen zeggen is dat wij de whisky vaak binnen een jaar opdrinken om zo nog van de kwaliteit te kunnen genieten. En dit willen wij graag van de eerste tot aan de laatste dram.

Hieronder hebben wij vijf tips voor jou samengesteld op zo lang en goed mogelijk van je whisky te kunnen genieten.

Tip 1

Een fles whisky is geen fles wijn. Wat mensen ook nog wel eens doen met een whiskyfles met inhoud is dat ze de fles liggend bewaren. Voor whisky is het beter om de fles rechtopstaand te bewaren. Een fles wijn wordt er vaak lekkerder door om hem liggend te bewaren waardoor de wijn in contact komt met de kurk. Bij whisky is dit niet het geval, door het hogere alcoholpercentage brokkelt de kurk af waardoor de whisky niet lekkerder wordt.

Tip 2

Zorg ervoor dat je de whisky op een donkere plaats bewaard. Licht en direct zonlicht is niet goed voor je whisky. Door langdurig licht op de whisky ontstaat er een chemische reactie die ervoor zorgt dat de smaak er niet beter op wordt. Bewaar je whisky achter een gesloten kastdeur of zoals je hem koopt, in de koker!

Tip 3

De temperatuur van de whisky is een belangrijk aspect. Bier bewaar je in de koelkast maar whisky dus écht niet! Het beste is een constante kamertemperatuur van 15 tot 18 graden. Bij een te hoge temperatuur kan de whisky uitzetten waardoor het in contact komt met de kurk. En zoals we net gelezen hebben willen we dat voorkomen.

Tip 4

Het is heel erg belangrijk dat je de kurk van de whiskyfles vochtig houdt. Wanneer de kurk te droog wordt is de kans dat hij afbrokkelt erg groot. Wanneer je dit wilt voorkomen is het verstandig om de whiskyfles elke maand op de kop te houden. Hierdoor blijft de kurk vochtig en zorg je ervoor dat je geen kurkkloetjes in je whisky hebt. Vooral wanneer je een whisky hebt die je een geruime tijd wilt bewaren is het verstandig om er wat aandacht aan te besteden.

Tip 5

Wanneer je te veel genoten hebt van je favoriete whisky en de fles voor de helft gevuld is moet je een keuze maken: of je drinkt hem snel op of je hevelt hem over in een kleinere fles. Wanneer er te veel zuurstof bij de whisky komt gaat de kwaliteit snel achteruit. Om van een constante kwaliteit te kunnen blijven genieten is het belangrijk om hier een keuze in te maken.

Hopelijk hebben wij jou goed geholpen met deze tips. Heb jij nog een supertip voor ons hoe wij onze whisky’s kunnen bewaren?  Dan horen wij dit graag!

[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu