logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 22/09/2020
Geen reacties

Verschillende soorten whiskyglazen

Als whiskyliefhebber zijn er verschillende manieren om te genieten van jouw whisky. Drink je het puur, met ijs of doe je er af en toe een druppeltje water bij. De wijze waarop jij het liefste geniet van jouw whisky heeft ook weer met andere belangrijke aspecten te maken. Een belangrijk aspect is ook welk glas je kiest bij het nuttigen van jouw favoriete whisky.

Over het algemeen wordt er onderscheidt gemaakt in drie verschillende soorten whiskyglazen. Elk type whiskyglas heeft ook weer zijn eigen unieke eigenschap. Doormiddel van dit artikel willen wij jou graag informeren welk type whiskyglas het beste bij jou past.

De tumbler

Wanneer je in de bioscoop een Amerikaanse Western film aanschouwt wordt er vaak whisky gedronken met een lading ijs in een Tumbler glas. Dit cilindervormig glas met een dikke bodem is ideaal voor de whiskydrinker die het liefste ijs bij de whisky indoet.

Voor de whiskydrinker die graag geniet van whisky in de puurste vorm is dit écht niet ideaal, vaak wordt er gezegd wanneer je een single malt whisky hebt met een berg ijs erbij dat het erg zonde is voor de whisky. Het groot nadeel van dit type glas dat de geur en smaak heel snel verloren gaan. Dit komt omdat het een groot recht glas is waar alle aroma’s gemakkelijk kunnen ontsnappen.

De Sniftera

Dit type glas heeft een brede bodem met een nauwere bovenkant. Dit tulpvormige type glas kun je vergelijken met een miniatuurvorm van een wijnglas. Het staat op een brede voet met een kleine steel.

Doordat dit type glas een nauwere bovenkant heeft ontsnappen de geuren en de smaken van de whisky niet. In dit glas kun je de whisky gemakkelijk rondwalsen en de neus past er goed in om de whisky te kunnen ruiken. Het grootste voordeel vergeleken met het vorige ontwerp is dat de aroma’s gevangen blijven en niet kunnen ontsnappen. Ook al ziet dit whisky glas er een beetje vrouwelijk uit is het een ideaal glas voor de whiskyliefhebber. Het ruiken, het proeven en de totale beleving komt samen bij dit type glas.

De Glencairn

Voor de single malt whiskydrinkers is dit glas een van de meest gebruikte. Ook dit glas is tulpvormig en is van boven smaller. Hierdoor blijven alle aroma’s in het glas en ontsnapt de geur en smaak niet. Het Schotse bedrijf Glencairn Crystal is de maker van dit glas.

Wanneer je op een festival of bij een whiskytasting bent wordt dit glas vaak gebruikt. Het glas is ontworpen door Raymond Davidson en werd in 2001 voor het eerste geproduceerd. Al snel veroverde dit type glas de whiskywereld. Daarnaast heeft dit ontwerp ook meerdere prijzen gewonnen. Wanneer je bij een distilleerderij op bezoek bent is dit glas ook vaak te koop, daarnaast bevelen veel Schotse en Ierse whiskymakers dit glas ook aan.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij geniet van je whisky. Welk glas je daarvoor gebruikt is natuurlijk aan jezelf. Graag willen wij je adviseren wanneer je de whisky puur drinkt om een tulpvormig glas te gebruiken. Het is erg zonde voor de whisky wanneer er geuren en smaken ontsnappen. Wanneer dat gebeurd is er een klein deel van de totale beleving verloren gegaan. Als je whisky met ijs drinkt of er een mixdrankje van maakt raden wij aan om de tumbler te gebruiken.

Graag horen wij van jou hoe jij je whisky het allerliefste drinkt, laat het weten in de comments! 

[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu