logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 27/09/2020
Geen reacties

Aberlour Triple Cask

Deze Schotse single malt whisky heeft zoals de naam al verklapt in drie verschillende soorten vaten gerijpt. Als eerste heeft de whisky op twee soorten Amerikaanse eikenhouten bourbon vaten mogen rijpen en heeft vervolgens gerijpt in een Europees sherry vat. Als origine was deze whisky alleen bedoeld voor de Franse markt. Gelukkig hoef je voor deze whisky niet naar Frankrijk te rijden, de Aberlour Triple Cask is ook verkrijgbaar in Nederland.

Deze whisky heeft een balans en een aantal smaaktonen waarvan je moet houden. Niet iedereen kan en gaat deze whisky lekker vinden, wat natuurlijk ook onmogelijk is. Er zijn ook mensen die zeggen dat dit een van de mindere whisky’s is van de Aberlour distilleerderij. Uiteindelijk heeft hetgeen met de geur en smaak te maken wat erg persoonlijk is.  

De smaaknotities

De Abelour triple cask is een zoete whisky met in de neus herkenbare tonen. Je ruikt vooral honing en peer met zoete tonen van vanille en toffee. Ook kunnen er lichte tinten van noten en hout naar boven komen. In de mond is de Abelour triple cask een ronde en volle whisky met diverse smaaktonen die naar boven komen drijven. Zo kun je tinten van rode appel, vanille en een klein pepertje proeven. Daaromheen zijn er tonen van sinaasappelschil te ontdekken in combinatie met druiven/rozijnen. Daarnaast komt er later de smaak van noten naar voren. De korte en pittige afdronk wordt hierbij vooral gekenmerkt door de intense notensmaak. De afdronk is voor veel whiskydrinkers een teleurstelling en soms is het moeilijk om de smaak van de afdronk te plaatsen.

Qua smaak is het een erg unieke maar ook aparte whisky waarvan je écht moet houden. Deze whisky is online verkrijgbaar vanaf een eurootje of €50,-.  Of deze whisky de prijs waard is valt over de discussiëren. Wel zijn er whisky’s verkrijgbaar voor dat bedrag die wellicht beter bij jou past! 

De distilleerderij

Abelour is een whiskybrand dat sinds 1879 legaal zijn whisky’s creëert. De grondlegger genaamd James Flemming was er vooral voor de lokale omgeving en wou graag goede daden doen voor de mensen die in de buurt van de distilleerderij woonden. Ook komen én kwamen vrijwel alle werknemers vanuit de lokale omgeving wat ook geldt voor alle ingrediënten die gebruikt worden om de whisky te maken. Tegenwoordig gelden de regels van vroeger nog steeds, heel veel zaken worden nog 'gewoon' lokaal geregeld. Het water van deze whisky komt vanaf de nijbije Ben Rinnes berg, het pure en zachte water is ideaal op de whisky's van de Aberlour te maken.

De distilleerderij kent een aantal treurige gebeurtenissen. Zo is er twee keer brand geweest en is een molen geëxplodeerd. De pakhuizen die er toen stonden zijn verwoest en de bevolking heeft toen die tijd een dappere daad gedaan door vaten vanuit de fabriek naar een veilige omgeving te verslepen om zoveel mogelijk whisky te redden.  

Samengevat

Neus
73/100
Smaak
74/100
Finish
64/100
Balans
76/100
Pluspunten:
Óók verkrijgbaar voor de Nederlandse markt.

Heerlijke zoete fruittinten
Minpunten:
Korte en moeilijke te plaatsen afdronk.
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu