logo whisky kluis
BlogReviews
Jeffrey Mulder - 29/10/2020
Geen reacties

GlenAllachie 10 jaar Cask Strenght Batch 3

De GlenAllechie is een distilleerderij die vanuit de Speyside hun herkenbare zoete whisky’s creëren. In het jaar 1967 is deze Schotse distilleerderij opgericht, het is nog een relatief jonge distillery. Vooral wanneer we het gaan vergelijken met de Glenfiddich(1886) of The Glenlivet(1824) die in dezelfde regio actief zijn. De naam GlenAllechie betekent het vanuit het Gaelisch ‘vallei der stenen’. De jonge distilleerderij van GlenAllechie ligt op een groot terrein van twintig acre. De distilleerderij ligt aan de voet van de Ben Rinnes, het riviertje dat vanaf deze beroemde Schotse berg afstroomt zorgt voor de watervoorziening van de distilleerderij. Het gehele complex dat in 1967 gebouwd is heeft naast een moderne distillery waarin vier distilleerketels staan ook meerdere grote warehouses.

De whisky’s van de GlenAllechie staan bekend om hun ‘overheersende’ fruitige single malt whisky’s. Ook bij de tien jaar oude cask strength van GlenAllechie hebben ze dit weer waargemaakt. Deze Speyside whisky heeft op een combinatie van een first-fill en second-fill bourbonvaten gerijpt, maar er is meer! Ook heeft deze fruitige whisky op Pedro Ximénez puncheons vaten, Oloroso Hogsheads vaten en Virgin Oak mogen rijpen. De ware sherry bom van 58,2% is een whisky die past bij de GlenAllechie, voor ons in een woord: wauw!

Proefnotities

Na de whisky ingeschonken te hebben ruik je al meteen de zoete tonen die deze karakteristieke whisky heeft. Je zal de tonen van honing, karamel, toffee en vanille ontdekken. Laat je de whisky wat langer staan ga je ook tonen van bloedsinaasappel in combinatie met marmelade herkennen. Eenmaal in je mond ontdek je een vettige whisky die je mond bedekt en ga je de smaken van chocolade, vanille, gedroogd fruit en hout proeven. Deze whisky heeft een middellange afdronk. Tijdens de finish komen de tonen van rozijnen, pruimen en jam naar boven in combinatie met pittigheden en peper.

Wanneer je verschillende smaken wilt ontdekken bij deze whisky is geduld erg belangrijk. Wanneer je de whisky even laat staan wordt de smaak pittiger en meer intens. Ook kun je een paar druppels water toevoegen waardoor er meer zachtere en zoetere tonen naar boven komen. De leeftijd van deze whisky schikt misschien af, maar het is het écht waard. Deze zeer bijzondere sherrybom van de GlenAllechie distilleerderij bevalt ons erg goed, wanneer jij er een mening over hebt horen wij dit graag.

Samengevat

Neus
84/100
Smaak
90/100
Finish
88/100
Balans
87/100
Pluspunten:
Een echte sherrybom.

Smaakvol en krachtig karakter.
Minpunten:
Geen whisky voor bij een lege maag.
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu