logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 11/10/2020
Geen reacties

Glenfiddich 12 jaar

Voor de beginnende whiskydrinker vinden wij de Glenfiddich 12 jaar een absolute aanrader. Het is geen dure whisky en absoluut heerlijk als je geen zin hebt in complexe smaken. Wanneer je eenmaal een fanatieke whiskydrinker bent of bent geworden is dit een uitstekende whisky om de dag vroeg mee te beginnen, een échte ontbijtwhiksy, denken wij 😉. Bij ons heeft deze whisky een bijnaam gekregen, niet om hem aan de schandpaal te nagelen of te blamen, dat zeker niet. Wanneer wij een dram nemen van de Glenfiddich 12 jaar gaan wij een heerlijk ‘perensapje’ nuttigen.

De Glenfiddich 12 jaar is een échte klassieke whisky die vrijwel elke whiskydrinker wel een keer heeft gehad. De 12-jarige whisky van Glenfiddich heeft al meerdere internationale prijzen gewonnen, zoals de Gold Medal op de 2012 International Spirits Challenge. Deze whisky is gerijpt in Oloroso Sherry en bourbon vaten voor minimaal 12 jaar. Na de 12 jaar is het tijd voor een trouwerij, en dat onder gemeenschap van goederen! De malts worden na 12 jaar door de Malt Master geselecteerd en overgeheveld in eikenhouten ‘marrying tun’. In dit vat gaan de malts trouwen met elkaar, hierin kunnen de malts aan elkaar wennen. Na enkele maanden is de Glenfiddich 12 jaar klaar. De whisky is dan een mooi gebalanceerd geheel geworden, ons ‘sapje’ is klaar om genuttigd te worden!

De smaaknotities

Al met al is dit een goede whisky voor in de core range van Glenfiddich. De 12 jaar is licht bloemig in de neus met veel fruitige aroma’s. Hetgeen wat wij ruiken is natuurlijk geen verrassing, namelijk een rijke en diepe geur van peer! Daaromheen zijn er zoete tonen te ontdekken van honing en het frisse van citrus. Ook kun je tinten van vers mout ruiken. In de mond gaat de smaak van mout verder door met een licht zoetje en het frisse van bloemen. Het licht kruidige wordt al snel omgezet in vers fruit, en daar om heen vooral peer. De afdronk van deze whisky is erg zacht met een lichte eikensmaak met een kleine hint van turf.

Wanneer je nog geen fanatieke whiskydrinker bent bevelen wij je deze whisky écht aan, een geweldige whisky om het whiskyavontuur mee te beginnen. Het proeven en proberen van zo veel mogelijk whisky’s is een essentieel aspect. Wij vinden het beginnen bij de juiste whisky’s erg belangrijk als je graag liefhebber wilt worden, de 12-jarige van Glenfiddich is daar ideaal voor.

Samengevat

Neus
77/100
Smaak
81/100
Finish
73/100
Balans
78/100
Pluspunten:
Ideale beginnerswhisky.

Goede prijskwaliteit verhouding.

Mildere smaken.
Minpunten:
Voor de gevorderde whiskydrinker een saaie dram
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu