logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 25/01/2021
Geen reacties

Glenfiddich 18yo Small Batch Reserve

Wanneer we spreken over een echte klassieker in het kernassortiment is het de 18 jaar oude whisky van Glenfiddich. Naast de eerder geschreven reviews over de 12 jaar oude Glenfiddich en de 15 jaar oude Glenfiddich is het vandaag de beurt aan de 18 jaar. In het dorpje Dufftown, liggend in de Speyside, maakt Glenfiddich deze klassieke single malt Speyside whisky.

Wanneer je de 12 jaar en de 15 jaar hebt gehad van Glenfiddich is het tijd om up te graden qua leeftijd. De 18-jarige is hierbij écht een ideaal vervolg, dit hebben ze écht slim bekeken om het op deze manier te hebben vormgegeven. Het is een line die ideaal in elkaar schuift waarbij de smaken en het qua leeftijd ook goed elkaar opvolgt.

De volledige naam van deze whisky is de De Glenfiddich 18 years old Small Batch Reserve en is de vernieuwde versie van de 'normale' 18 jaar oude Glenfiddich. Deze single malt heeft gerijpt in Oloroso sherry butts en bourbon vaten, gebotteld op 40 procent. Naast dat dit een volle, fruitige en robuuste eikenhouten whisky is, is het een prima uitgebalanceerde whisky die goed in de range past.

De smaaknotities

In het geheel is deze whisky een kruidige en fruitige whisky die past binnen de core range van Glenfiddich ten opzichte van de 12 en 15 jaar. Bij het inschenken van de whisky in het Glencairn glas zie je een heldere donkergouden kleur die nog even moet wachten tot hij geproefd kan worden. In de neus komen zoete, fruitige, bloemige en nootachtige tonen naar boven. De geur van rijpe appels en sinaasappel heeft qua het fruitige hierin de overhand. Het nootachtige is te vinden vanuit de amandelen en de hazelnoten wat zorgt voor een ideale combinatie met het fruitige van rozen. Ook is er een tint van het eikenhout te vinden in de geur van deze whisky.

De smaak is vele malen complexer en intenser dan de jongere broeders van deze whisky, gelukkig maar! De geur van het eikenhout komt ook weer naar voren in de smaak van deze whisky, terwijl het fruitige van de appel wegvalt. Het fruitige en licht zoete komt vanuit de sinaasappelen met een hintje cider. Daarnaast is deze whisky lichtjes oosters gekruid met de noottinten van de amandelen die ook in de smaak doorvloeien. De afdronk is kort, kruidig en verwarmend. De afdronk had vergeleken met het totale smaakpakket wel wat meer passend gemogen bij het totale smaakprofiel.

Om de 12-jarige, de 15-jarige en de 18-jarige in je whiskycollectie te hebben van Glenfiddich is ook nog eens leuk! Op deze manier kan je voor jezelf bekijken hoe de smaken zich verder vormgeven naar leeftijd. Of deze whisky in het prijsprofiel past vergeleken met andere whisky’s valt over te speculeren. Wij vinden hem prima te drinken en ideaal om de diverse leeftijden in de kast te hebben staan!

Samengevat

Neus
81/100
Smaak
86/100
Finish
71/100
Balans
78/100
Pluspunten:
-Ideale opvolger van de voorgangers

-Smaak die bij Glenfiddich past
Minpunten:
-Afdronk mag wat heviger gemogen

-Prijsprofiel
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu