logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 11/10/2020
Geen reacties

Glenfiddich Fire & Cane

De Fire & Cane is de vierde botteling vanuit in de experimental series van Glenfiddich. Deze Speyside whisky bevat een vleugje turf wat voor Glenfiddich geen standaard is. De experimental series van Glenfiddich bevatten vier experimenten, namelijk de IPA, de Project XX, de Winter Storm en als laatste de Fire & Cane.

Het vierde experiment is een combinatie van rokerige Glenfiddich malt (de Fire in dit geval) en een zoete finish in rumvaten (de Cane). Voor de productie wordt de geturfde whisky samengevoegd met whisky die gerijpt is in ex-bourbonvaten. Gezamenlijk ondergaat deze whisky een finish van ruim 3 á 4 maanden op rumvaten waardoor er een zoete tint ontstaat.

Het idee van de Fire & Cane whisky is afkomstig vanuit het jaar 2003. Toen leerling student Brian Kinsman nog in zijn opleidingstijd zat en zijn eigen whisky mocht ontwikkelen. Wij vinden het gaaf om te horen dat Glenfiddich de ruimte geeft aan studenten om ook te mogen experimenteren. Vanuit daar komen vaak de creatiefste ideeën naar boven, wat natuurlijk ook bij whisky kan. Om als student je eigen whisky genaamd Fire & Cane te mogen ontwikkelen is natuurlijk een jongensdroom voor elke whiskyliefhebber. Het allerleukste is natuurlijk het gehele proces van het idee naar de werkelijkheid in de fles, voor Brian moest dit absoluut een fantastisch gevoel opgeleverd hebben.

De smaaknotities

Om maar direct met de deur in huis te vallen, wij vinden deze whisky niet geweldig. Smaak is erg persoonlijk en dat kan niet opeens veranderd worden. De smaaktinten die wij proeven hoef jij natuurlijk niet te proeven in deze whisky. Natuurlijk hebben wij gekeken wat anderen van deze whisky vinden en hebben gezien dat er een grote groepen mensen zijn die dit een heerlijke whisky vinden. Hierbij valt vooral de combinatie van de zoete toon en het geturfde op, maar dit is niet te vergelijken met bijvoorbeeld aan Lagavulin 16 jaar.

In de neus ruik je de zoete en fruitige tonen van groen fruit met daaromheen zoetjes van toffee en marshmallows.  Ook de combinatie van het hout en het geturfde is duidelijk aanwezig, vergeet daarbij de geur van rook niet van een warm knisperend kampvuurtje. In de mond is het een krachtige whisky met duidelijke turftonen en een zoetje van toffee. Het verse groene fruit en de specerijen vallen hierbij ook op. De afdronk van deze whisky is redelijk lang waarbij er een complexe smaak is van gerookte turf en zoetigheden.

De combinatie van het zoete en het rokerige hebben wij een beetje vergeleken met de Lagavulin 16 jaar, wellicht is dit wel helemaal fout maar toch heb je vergelijkingsmateriaal nodig. Het zoete en het rokerige slaat bij ons al snel om naar een zuurtje wat totaal niet fijn is met de mildere rokerige style van deze whisky.

Samengevat

Neus
71/100
Smaak
69/100
Finish
66/100
Balans
64/100
Pluspunten:
Uniek concept.

De story achter deze whisky.
Minpunten:
Veel zure tonen.
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu