logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 05/10/2020
Geen reacties

Glenfiddich IPA

Glenfiddich heeft in hun experiment range een aantal bijzonder positieve whisky’s zitten waarvan wij vinden dat die erg goed zijn uitgepakt. Helaas vinden wij niet elk experiment van Glenfiddich gelukt, maar de IPA is een absoluut betaalbaar pareltje in deze bijzondere ‘experimental range.’ Over de Project XX zijn wij ook erg te spreken, daarentegen is onze opinie dat de Fire and Cane de allerminste is en wellicht het buitenbeentje is in deze serie.  

IPA kennen mensen vooral van de diverse speciaal biertjes. Een flink gehopt bitter biertje met een verfrissende tint gaat er bij ons ook wel in. De typische aroma’s van de IPA, wat trouwens staat voor India Pale Ale, staat bekend om de ceder, citrus en tropische fruitsmaken. Ideaal om het ook eens bij een whisky te proberen. Bij Glenfiddich is dit erg goed uitgepakt en is er een heerlijk verfrissende Speyside whisky van gemaakt.

Niet helemaal onverwacht heeft deze whisky de laatste drie maanden mogen rijpen in Indian Pale Ale vaten. Deze vaten zijn eerder gebruikt in de Speyside door de Craft Brewery in Forres. De keuze voor deze vaten was voor Glenfiddich gemakkelijk om de perfecte IPA-whisky te maken. De vaten bier van British Challenger Hop wat een zeer fruitig karakter heeft. Dit verklaart de logische verklaring ook van Glenfiddich. Deze Schotse single malt whisky van 43% heeft naast de drie maanden op de biervaten een no age statement gekregen, wat alle whisky’s in de experimental series hebben.

De smaaknotities

Nu komen wij eigenlijk bij het allerbelangrijkste van deze whisky, hoe smaakt hij? De kleur van deze whisky spreekt ook al boekdelen, een heldere gouden kleur die nog even moet wachten voordat je hem mag proeven. In de neus is het een heerlijke harmonieuze whisky van frisse groene appel, William’s peer en lentebloesem. Het is en blijft natuurlijk een IPA-whisky dus de tinten met aromatische hop mogen ook niet vergeten worden. Daaromheen zijn er nog diverse verse kruiden te ontdekken. In de mond zijn de échte IPA tonen te herkennen. Een pittige citrustoon gevolgd door een romige vanille taste in combinatie met verse hop geeft het een excellente waarde aan deze unieke en heerlijke IPA-whisky. De afdronk is erg lang en zeer zoet waarin de echo van de groene hop zijn weg weer weet te vinden.

Al met al vinden wij het een geweldige whisky. Onze opinie is dat deze whisky erg goed gelukt is. Ook zien wij dat Glenfiddich niet de enigste meer is die IPA-whisky’s creëren. Andere distilleerderijen in Schotland gaan ook mee in de trend en experimenteren met de Indian Pale Ale. Wij zijn benieuwd welke de beste IPA-whisky is volgens jullie!

Samengevat

Neus
87/100
Smaak
91/100
Finish
88/100
Balans
75/100
Pluspunten:
Unieke whisky met IPA smaak.

Geweldige aanvulling op de range van Glenfiddich.
Minpunten:
Doorgedrukte smaak van appel.
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu