logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 13/02/2021
Geen reacties

Glenfiddich Project XX Single Malt

Vanuit Glenfiddich zijn er een aantal projecten geweest met de Experimental Series. Het toevoegen van whisky’s in het assortiment waarmee geëxperimenteerd is kan verrassend uitvallen, en dat natuurlijk positief of negatief. Naast de eerder beschreven Fire and Cane waar wij niet van stonden te springen en de bijzonder smaakvolle IPA-whisky van Glenfiddich is het nu de beurt aan de Project XX. Een whisky, zoals alle whisky’s van de experimental series, met een buitengewoon (smaakvol) verhaal.

Wat krijg je als je 20 Ambassadors van Glenfiddich mee laat doen aan een experiment zonder dat de whiskyexperts weten dat ze aan een experiment participeren? Het antwoordt is heel simpel, dan krijg je de Glenfiddich Project XX. De experts hebben in het Conval Warehouse van Glenfiddich, waar de whiskyvaten liggen, rondgestruind naar whiskyvaten die passen bij hun persoonlijkheid. Tussen deze selectie lagen verschillende vatsoorten, zoals port pipes, bourbon barrels en Amerikaans eiken. De geest van 20 whiskyliefhebbers is in deze unieke en baanbrekende whisky te vinden.

De 20 Global Brand Ambassadors van Glenfiddich hebben deze whisky met elkaar mogen creëren, waaronder één Nederlander, genaamd Tony van Rooijen. Zo is deze whisky de eerste “mass collaborated Glenfiddich whisky”. De whisky heeft een No Age Statement en is gebotteld op 47%.

De Smaaknotities

De diep gouden kleur van deze whisky spreekt al boekdelen, een prachtige kleur met in de neus diverse hinten die te herkennen zijn. Vanzelfsprekend is dat het bij deze whisky natuurlijk elke kant op kan gaan, omdat er heel veel vaten gebruikt zijn en elk vat weer zijn eigen karakteriseren heeft. Hinten van zoete en fruitige aspecten met een vleugje kaneel komen naar boven in de neus. Het fruitige komt vanuit appelbloesem en peer wat met de zoete tinten weer ideaal in balans is. Het zoete vanille eikenhout in combinatie met suiker en een vleugje zoethout maakt de reuk van deze whisky écht fameus.

Eenmaal in de mond is het daadwerkelijk genieten, het is geen smaakexplosie te noemen en ook geen aparte whisky. Goed in balans met een smaakprofiel die voor iedereen anders is, is wellicht de beste omschrijving. Nuances van het zoethout, het fruit en het kanaal blijven ook goed in de mond hangen. Daaropvolgend zijn er ook smaaktinten te bemerken van port en sherry tannines en nootachtig wat volgens ons proeft als amandelen. De diepe, lange en zachte afdronk mag er ook zeker zijn, waarbij het zoete van eiken blijft hangen.

Al met al vinden wij dit een geslaagde whisky van de Glenfiddich Experimental series. Het is geweldig om te zien dat Glenfiddich dit aan durft om op deze wijze whisky’s te creëren. Het enige wat wij kunnen zeggen is dat het de moeite waard is om deze whisky aan te schaffen, vaak is hij al rond een eurootje of €55,- te verkrijgen via de diverse drankspeciaalzaken. Ook kun je hem hieronder bestellen!

Samengevat

Neus
83/100
Smaak
85/100
Finish
81/100
Balans
84/100
Pluspunten:
-bijzonder leuke story achter deze whisky

-Goed in balans
Minpunten:
-De smaak kan bij de een aangenaam zijn en bij de ander niet
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu