logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 23/09/2020
Geen reacties

Glenfiddich Solera Reserva 15 jaar

De 15 jaar oude whisky van Glenfiddich is een Schotse single malt whisky die in eerste instantie in drie soorten vaten heeft gerijpt. Als allereerste wordt de whisky gerijpt in een Spaanse ex-sherryvat, daarna in een Amerikaans eikenhoutenvat waar voorheen Bourboun in heeft gezeten en als laatste in een nieuw Amerikaans eikenhoutenvat.

Daarna wordt de whisky overgeheveld in een handgemaakte Solera vat van 38.000 liter. Dit vat is áltijd maar voor de helft gevuld, dit zorgt voor de constante kwaliteit van deze in perfectie samengestelde whisky. Doordat de whisky in het immense vat overgeheveld wordt is het niet een 'gewone' 15 jarige whisky. De complete naam van deze whisky is de Glenfiddich Solera Reserva 15 jaar. Het zoetige verhaal wat erom heen zit wordt ideaal in de onderstaande proefnotities beschreven.

De smaaknotities

Deze volle en ronde whisky die in perfectie is samengesteld heeft veel zoete en herkenbare tonen. Met de neus ruik je zoete tonen van appel, citrus en de romige zachtheid en zoetigheid van cake en honing. In de mond proef je de tonen van toffee, fruitsoorten zoals appel en peer met een vleugje hout. Ook zijn er kruidige tonen te herkennen op de tong. De middellange afdronk van de whisky gaat verder in de tonen van appeltaart en cake. Wij vinden de Glenfiddich Solera Reserva een ideale daily whisky. Ook voor de beginnende whiskydrinker is dit een goede betaalbare whisky vol smaak.

De distilleerderij

Sinds het jaar 1887 wordt er in de regio Speyside in het plaatsje Dufftown whisky gedistilleerd van Glenfiddich. De spreuk van het dorpje gaat dat “Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills.” Hiermee wordt aangegeven dat het dorpje Dufftown een grote naam is in het creëren van de whisky, waar Glenfiddich dus ook onder valt.

William Grant had de droom op de beste whisky van de vallei te maken. Met de hulp van zijn familie bouwden ze in 1986 met de hand hun eigen distilleerderij. Na een jaar was het gebouw af en werden er ketels aangeschaft waardoor zijn droom werkelijkheid kon gaan worden, namelijk het creëren van de beste whisky uit de vallei.

De naam Glenfiddich komt vanuit het Gealisch, letterlijk betekend Glenfiddich valley of the deer of in het Nederlands vallei van de herten. Dit geheel wordt ook weer doorverwezen naar het logo en de huisstijl van de Schotse whiskymaker.

Samengevat

Neus
74/100
Smaak
82/100
Finish
65/100
Balans
83/100
Pluspunten:
Prima daily whisky voor de dagelijkse whiskydrinker én liefhebber.

Ideaal als beginnerswhisky.
Minpunten:
Geen spectaculaire whisky.
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu