logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 02/10/2020
Geen reacties

Glenmorangie Nectar D’Or

Wauw! Wanneer we spreken over een whisky met ‘een zoetje’ staat de Glenmorangie nectar d’or 12 jaar in onze top vijf. De zachtheid van deze zoete whisky en het gehele smaakprofiel maakt deze whisky uniek en ideaal voor bepaalde momenten. Dit is een whisky waar je écht zin in moet hebben of ideaal te combineren valt bij een gerecht of dessert zodat de smaakprofielen elkaar immens versterken.

Deze 12 jaar oude Glenmorangie heeft 10 jaar op ex-bourbon vaten gerijpt, maar dat is niet het enigste! De laatste 2 jaar heeft deze whisky op vaten gerijpt waardoor de kleur, geur, smaak en de afdronk zó uniek is en bijzonder maakt. De laatste 2 jaar finished deze whisky op hand gekozen en exclusieve Sauternes witte wijn vaten. Het resultaat van deze whisky is voor de liefhebber écht weggelegd.

Toch kan de laatste rijping van z’n whisky ook faliekant verkeerd uitpakken waardoor een whisky verpest wordt. Bij deze whisky is dit absoluut niet het geval. Een bekende Engelse whiskycriticus zei over de Glenmorangie nectar d’or: "Great to see French casks that actually complement a whisky - so rare! An exercise in outrageously good sweet-dry balancing"

De smaaknotities

Zoals aangegeven is dit wel een whisky met een zoetje, daaromheen zijn allemaal smaken en geuren te ontdekken met een uitzonderlijke afdronk. De goudachtige kleur van deze whisky nodigt al heel snel uit om hem te proeven. Maar zoals gebruikelijk gaan we eerst even kijken naar de kleur en ruiken welke tonen we kunnen herkennen. In de neus ruik je honing met zacht fruit en sherry. Daaromheen zijn er tinten te ontdekken van dadels en kokosnoot. Op de achtergrond ruik je een kruidige geur van nootmuskaat die het geheel in de neus afmaakt.

In de mond vloeien de zoete tonen van deze Glenmorangie whisky verder. De zoete smaak van honing met daaromheen de fruitige smaak van citrus zijn hoofdzakelijk de eerste tinten die naar voren komen. Daaromheen is er een diepe smaak gevuld met gember en nootmuskaat, ook zijn er enige tinten te ontdekken van geroosterde amandelen.

Met de lange en zoete afdronk gaat de reis van deze whisky verder. Deze ongekende whisky van Glenmorangie heeft een unieke afdronk die wijzelf weten te vergelijken met het broertje van deze whisky, namelijk de Glenmorangie nectar d’or sauternes cask finish. In de afdronk zijn er tonen te ontdekken van cistrus, witte chocolade en vanille. Ook komt de smaak van gember en nootmuskaat verder naar boven.

Samengevat

Neus
79/100
Smaak
83/100
Finish
77/100
Balans
81/100
Pluspunten:
Een ideale whisky voor de zoetekauw.

Een unieke whisky die vrijwel niet te vergelijken is.
Minpunten:
Het zoete is erg overheersend voor bepaalde personen.
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu