logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 27/09/2020
2 reacties

Lagavulin 16 jaar

Deze ongehaaste 16 jaar oude geturfde whisky van het merk Lagavulin heeft alle tijd gekregen om de perfecte smaak te kunnen ontwikkelen. Deze Lagavulin single malt whisky heeft 16 jaar in eikenhouten vaten mogen rijpen. Niet alleen de leeftijd verraadt de kalmte waarmee deze whisky gecreëerd is, alle aspecten van deze whisky hebben op een ongehaaste manier plaatsgevonden. Door de lange gisting, de lange distillatierondes en lange rijping heeft deze Lagavulin een diepe en rijke smaak.

De Lagavulin 16 jaar is een typische Islay whisky met een rijk en turfachtig karakter. De complexe en rokerige stijl van de whisky’s ga je vrijwel bij iedere Lagavulin whisky vinden. Deze 16 jaar oude whisky behoort al jaren tot de collectie van de distilleerderij. Onder de peated whiskydrinker is de Lagavulin vaak een whisky die in zijn of haar kast staat. Andere whiskybrands waarmee je de Lagavulin kan vergelijken qua smaakprofiel zijn de whisky’s van Ardbeg of Laphroaig.

De smaaknotities  

De 16 jaar oude whisky van Lagavulin behoort tot het kernassortiment van het whiskymerk, en dat verdient deze whisky! Het smaakprofiel van deze whisky is zo perfect samengesteld dat een non-peated whiskydrinker deze whisky ook absoluut kan waarderen.

In de neus ruik je intense zee aroma en jodium. In eerste instantie is de reuk van turf en zee een klap in je gezicht. Maar wanneer je goed ruikt zijn daaromheen zoete tonen te ontdekken van sherry en vanille en bepaalde tropische fruitsoorten.

De smaak van deze whisky is krachtig, vol en ziltig. In deze warme whisky met een turfsmaak komen daarnaast ook smaaktinten van hout naar voren. Het karakter wat deze whisky met zich meebrengt zijn er ook zoete fruittonen te ontdekken, bij deze whisky is het rokerige en het zoete ideaal in balans. De Lagavulin 16 jaar is een romige whisky in de mond en absoluut het proberen waard voor de non-peated drinker. De zoete afdronk van deze whisky is kruidig en erg lang. Ook is de zee te herkennen in combinatie met zeewier.

Van deze whisky kun je nog langer genieten! Wanneer je de fles opendoet en de whisky in je glas doet ruikt de ruimte direct naar de bekende peated geur. Maar er is meer, wanneer je een avondje van deze heerlijke whisky hebt gedronken en de volgende ochtend naar de wc gaat komen de tinten van deze whisky weer helemaal naar boven. Stiekem thuis aan de peated whisky gaan is er niet bij, de kans is groot dat de huisgenoten het door gaan hebben.

Samengevat

Neus
91/100
Smaak
86/100
Finish
89/100
Balans
91/100
Pluspunten:
Heerlijk zoetje in combinatie met het geturfde.

Één van de beste core range whisky's van Lagavulin.
Minpunten:
Stiekem aan de Lagavulin is geen optie ;)
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu