logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 27/09/2020
Geen reacties

The Glenlivit Founder’s Reserve

Deze zachte en fruitige whisky is een ode aan de oprichter van The Glenlivet genaamd George Smith. De whisky’s van The Glenlivet worden nog vrijwel op dezelfde manier gecreëerd vergeleken met 200 jaar geleden. Dit wordt gedaan in smalle lantaarnvormige koperen ketels die zijn ontworpen door de grondlegger George Smith. Hierdoor krijgen de whisky’s van The Glenlivet hun eigen unieke maar zeker een érg herkenbaar smaakprofiel.

Voor de Founders Reserve zijn er speciale eikenhouten vaten gebruikt die voor de herkenbare fruitige tonen zorgen die bij The Glenlivet passen. Daarnaast zijn er ongebruikte Amerikaanse eikenhouten vaten gebruikt die voor een romige zoete smaakt zorgen. De Founders Reserve is een goede aanvulling van The Glenlivet 12 jaar. De leeftijdsaanduiding speelt bij de Founders Reserve geen rol meer, er is bij deze fascinerende whisky veelal gefocust op de zoete, fruitige, unieke en romig geheel van deze Speyside whisky.

De smaaknotities

Zoals eerder aangegeven is de Glenlivet Founders Reserve een zachte en fruitige whisky. In de neus ruik je een vleugje zoete sinaasappel met citrusvruchten. In de mond is de whisky erg zacht en komt de smaak van verder sinaasappel naar boven. Daaromheen zijn er tinten te ontdekken van andere fruitsoorten zoals peer en gekarameliseerde appel. Ook komen er zoete tonen naar boven van chocolade en zuurstokken. De afdronk van deze whisky is lang, romig en zacht.  Dit is een whisky die ideaal in balans is en écht bijzonder zacht.

De distilleerderij

The Glenlivet is de eerste distilleerderij in Schotland die een vergunning had om legaal drank te mogen stoken. In het jaar 1824 heeft de grondlegger George Smith ervoor gezorgd dat ze een vergunning kregen en hierdoor op legale wijze hun whisky konden stoken. Voor dit jaartal gebeurde het maken van de whisky nog illegaal. De naam The Glenlivet stampt af van de nabijgelegen rivier The Livit. Letterlijk vertaald betekent het populaire whiskymerk Vallei van de Livet.

Doordat toen die tijd de distilleerderijen nog Glenlivet heette zonder de ‘The’ ervoor, legaal drank stookte en erg populair was bij veel mensen probeerde andere illegale distilleerderijen hierop mee te liften. Dit deden ze door naast hun eigen merknaam ook Glenlivet erin te verwerken. Denk hierbij aan de naburige distilleerderij van The Glenlivet genaamd Aberlour-Glenlivet die dit ook deed.

Samengevat

Neus
74/100
Smaak
81/100
Finish
78/100
Balans
84/100
Pluspunten:
Goede prijs kwaliteit verhouding.

Soepel en romig.
Minpunten:
In de neus mag deze whisky krachtiger.
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu