logo whisky kluis
BlogReviews
Wouter Smeenge - 19/10/2020
Geen reacties

Yushan Blended Malt

Over het algemeen schrijven wij over Schotse en Ierse whisky(e)s, maar in de wereld van de whisky is veel meer te ontdekken. In Azië worden ook heerlijke whisky’s gemaakt die absoluut niet vergeten mogen worden. Vooral in de landen Japan, India en Taiwan worden de bekende Aziatische whisky’s gedistilleerd. De Yushan Blendet malt is een Taiwanese whisky die naar de allerhoogste berg van het land vernoemd is. Dit groot gevaarte is maar liefst 3.952 meter hoog. De maker achter de Yushan is ook degene die de Omar single malt uitbrengt. Ook opvallend, de Omar distillery brengt als Aziatische distillery ook cast strength uit wat voor Aziatische whisky’s geen norm is.

Opvallend is dat de naam geen single malt is of een blend, maar de Yushan is een Blended Malt Whisky. De betekenis van een Blended Malt is een whisky die gecreëerd is door het mixen van 2 of meer verschillende malts van verschillende distilleerderijen. Wanneer je een liefhebber bent van Aziatische whisky’s is dit absoluut een om in je collectie hebben.

De smaaknotities

Bij het binnenkrijgen van een whisky is de eerste keer de kurk van de fles trekken altijd een magisch moment. De volle en harde pop van het ‘ontkurken’ en het ruiken van de eerste tinten geeft altijd een eerste belangrijke indruk van de whisky. Bij het binnenkrijgen van deze whisky zaten we hoopvol op de plop te verwachten, maar met volle kracht aan een draaidop trekken is nutteloos.

Deze Taiwanese whisky is zoet en erg goed in balans, in de neus en in de mond moet je geen extreme smaken verwachten, maar een volle en ronde smaak waarbij de tonen van bloemen en fruit erg goed naar boven komen. Opvallend bij de fles is de dikke glazen bodem én natuurlijk voor ons de onverwachte draaidop.

Wanneer we de amber/goudachtige whisky inschenken komen er smaakvolle milde tonen naar voren. Op de achtergrond is er een milde pittige toon te ontdekken van kruidnagel, waarbij op de voorgrond rozijnen in combinatie met ananas de boventonen zijn. Het zoete van deze Aziatische whisky kan plaats worden gegeven met een duidelijke honigsmaak. In de mond valt de erg romige vanille op met een sinaasappelsmaak waarbij er een licht pittig ondertoon naar voren komt. In het glas ontwikkelen zich smaken van ronde mout en graan waarbij er ook een toon van boterkoekjes naar de voorgrond treedt. De bloemige en normaallange afdronk zorgt weer voor een sinaasappelsmaak met een koffieboontint.

De Yushan is een ideale betaalbare Aziatische whisky, het is absoluut geen vuurwerk, maar wel een leuke om in je collectie te hebben. Wanneer het om de prijs, de gehele story, kwaliteit, complexiteit van smaken gaat vinden wij dit een absolute betaalbare whisky. Natuurlijk kunnen wij gaan speculeren of een Japanse blend wel het geld waard is, maar er zijn zeker mindere whisky’s te koop.

Samengevat

Neus
78/100
Smaak
73/100
Finish
75/100
Balans
79/100
Pluspunten:
-Zachte en milde whisky

-Betaalbaar
Minpunten:
-Geen vuurwerk

-Milde tonen
[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]
Deze site bevat affiliate links naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links worden gedaan. Dit heeft echter geen invloed op onze beoordelingen en vergelijkingen. We raden alleen producten aan die we hebben beoordeeld om jouw te helpen de beste keuzes te maken.
COPYRIGHT © 2020 WHISKYKLUIS
REALISATIE RAYONMEDIA
magnifiercrossmenu